Merging Traditional and Stucco Designs

Artists Jessica Stockholder and Patrick Chamberlain envisioned a large expansive space to serve as a studio for Jessica which would allow her to work on her sculptures.

The couple worked with architect Joseph Bergin to create a suitable extension. They had a clear idea in mind from the very beginning, telling Bergin “We want stuccoe cubes“.

The existing garage attached to the house was demolished to make space for the studio. The new studio includes a 600-square-foot section for cars.

Stockholder often creates her work in relation to wall surface and space, so she wanted a lot of blank wall space. The walls in her new studio range from 12 to 16 feet high.

Bergin also installed clerestory windows above several walls to let in light without taking up valuable space. A large additional window on the back of the studio overlooks the garden allowing you to look out and enjoy a beautiful view.

The connecting space between the studio and the house was a key part of the addition’s design and acts as a mudroom. It blends the two buildings’ styles, combining traditional architecture with the studio’s stucco exterior.

For the original article see below.

Advertisements

Design Explained in Pie Charts

Here is the mathematics of the creative process of design, explained in pie charts by Jodie Brown writing for houzz.com